Online software (SaaS): de toekomst van het KMO ICT beleid

Online software, beter bekend als SaaS (Software as a Service) kan aanzien worden als het gebruik maken van bedrijfssoftware die niet lokaal maar op een veilige plek bij de provider geïnstalleerd is.

In mensentaal…

Een Application Service Provider (ASP), zoals Interaxis, stelt software ter beschikking aan klanten op basis van een abonnementsysteem. De klant betaalt een bedrag per maand voor het gebruik van de applicatie en hoeft zelf geen hard- en software aan te kopen.

Voor weinig bedrijven is het interessant om zelf een eigen infrastructuur te kopen omdat inkopen bij een aanbieder veel goedkoper is. De enigste voorwaarde voor softwaregebruik in een SaaS-model is de aanwezigheid van een snelle en betrouwbare internetconnectie. Met de opkomst van glasvezelcommunicatie, adsl en derde-generatie mobiele netwerken is het mogelijk om vanuit kantoor, huis en auto op elk moment online te werken.

Voordelen voor de KMO…

ICT wordt met de dag ingewikkelder maar ook strategischer. Veel bedrijven, vooral KMO’s stellen zich de vraag: wie ondersteunt me, en op welke manier? Neem ik een ICT-er in dienst?

Of laat ik alles over aan een specialist die me kan garanderen dat de ICT er is als ik hem nodig heb? Interaxis neemt alle zorgen weg. Uw toestel crasht? Geen probleem meer. U kan op een ander toestel inloggen en direct weer aan de slag. Ook geen kopzorgen meer voor het nemen van back-ups. Interaxis neemt hiervoor de verantwoordelijkheid en deze worden bewaard op een veilige plaats.

Een bijkomend voordeel vormt de kostenbeheersing. Door het abonnementssysteem betaalt u in het SaaS-model immers een vast bedrag per periode en/of per gebruiker. Die kost ligt stukken lager dan wat u betaalt voor ICT in eigen beheer, en u krijgt er een pak diensten en garanties bovenop: beschikbaarheid, ondersteuning (24/24, 7/7), veiligheid en mobiliteit.

SaaS is ook flexibel. Het SaaS-model kan aan de behoeftes van u worden aangepast.

Een van de belangrijkste voordelen van het SaaS-model is dat er geen grote investering in hardware nodig is. De minimum systeemvereisten zorgen ervoor dat u zelfs oude PC’s kan inzetten. Enkel een snelle internetverbinding is cruciaal.

Het gebruik van de online software stimuleert de samenwerking tussen medewerkers, partners en leveranciers. Omdat er geen software geïnstalleerd hoeft te worden kan iedereen toegang krijgen tot bedrijfsinformatie en -processen. Dat maakt de beslissing om iemand te laten participeren in bedrijfsprocessen een bewuste keuze in plaats van een gevolg van technologische beperkingen.

Medewerkers kunnen thuis of op andere vestigingen gebruik maken van de applicaties.

In veel organisaties zijn documenten en andere essentiële gegevens opgeslagen in verschillende systemen of zelfs op de pc van een medewerker. Doordat in een SaaS-model alle informatie centraal te beheren is, heeft iedereen toegang tot de recentste informatie.

Heeft u nog vragen over SaaS of de mogelijkheden voor uw onderneming? Contacteer ons vrijblijvend.